09 455 11 21 / 050 531 6341
matkat@pamplemousse.fi
Ranskan lippu valikossa
Ranskan matkat
Italian lippu valikossa
Italian matkat
Suomen lippu valikossa
SHOP

Upea Arcachonin lahti

Vain pienen matkan päästä Bordeaux’sta sijaitsee erityisesti osterikulttuuristaan kuuluisa Arcachonin lahti. Tullessasi lahdelle päin Bordeaux’n kaupungista ajat laadukkaiden viinialueiden läpi.

Pessac-Leognanin viinialue lähellä Bordeaux'n lentokenttää

Lähtiessään Bordeaux’sta kohti Arcachonia on hyvä katsella ympärilleen, sillä matkalle sijoittuu hyvää viinialuetta, Pessac Leognan. Vain parikymmentä minuuttia saapumisesta Bordeaux Marignacin lentokentälle voit jo pysähtyä hyvälle lounaalle tai illalliselle.

Voit ajaa esimerikiksi Leognanin kylän kautta - siellä on vain kaksi katua ristiin rastiin - ja istahtaa melko vaatimattoman näköisen matalan rakennuksen syliin ja nauttia aterian. Tämä on tullessasi Leognanin kylään sisälle. Ravintola La Forge de Léonan. Tämä kokemus takkatulen ääressä päästää saman tien ranskalaiseen tunnelmaan ja makuun.

KATSO MATKAESIMERKKI BORDEAUX ARCACHON

Osterilahden ympärillä

Arcachonin lahti on hyvin tunnettu ostereista. Deltan mallinen lahti on sellainen, että voit majoittua mihin tahansa kylään sen ympärillä. Keskeisin kylä on pieni Audenge. Lahden omaa nimeä kantaa isoin kaupunki Arcachon.

Lahti jakautuu seuraaviin alueisiin : La teste de Buch, Arcachon, Gujan Mestras, Le Teich, Audenge, Lanton, Andernos els Bains. Arés ja Lege – Cap Ferret.

Arcachon on kuuluisa upeista kaupunkikortteleistaan, kuten Ville d’hiver. Se on art deco -aikakauden upea luomus. Korttelissa on yhteensä 300 kaunista arkkitehtuuriltaan saman ajan rakennusta. Myös talojen puutarhat ovat usein ihailun aiheena.

Yhteensä hiekkadyyniltä Cap Ferret’n kärkeen, Pointe du Cap Ferret’hen tulee 60 km matkaa. Loppujen lopuksi turistikauden ulkopuolella matkan ajaa helposti päivässä edestakaisin pysähdellen myös eri kohteissa. Kuitenkin turistiaikana kannattaa miettiä minne päin lähtee ja ehkä tehdä oikoreittejä käyttämällä veneitä, jotka liikkuvat useammasta paikasta kesäisin mutta ympäri vuoden vain muutamasta pisteestä toiseen lahden yli. Käytännössä Arcachonista  ympäri vuoden on venekuljetus kaupungista keskustasta Cap Ferret’n puolelle. Tämä kestää 30 minuuttia.

Teste de Buchin puolella on hiekkadyyni Dune de Pilat , joka tuo runsaasti turisteja. Satojen vuosien ajan on hiekkasärkkä ollut paikallaan ja nykyään sinne voi myös kiivetä maisemaa katselemaan. Huipulle on myös rakennettu portaat nousua helpottamaan. Ruuhkien vuoksi kesällä aloituspaikalle kannattaa mennä pyörällä tai bussilla.  

Audengen ja Lantonin alueella on yhteensä 550  hehtaarin lintupuistoalue. Tänne kannattaa harrastajan tulla retkelle, alueelle on käytettävissä useampia polkuvaihtoehtoja, (Sentier de Graveyron ja Sentier de Certes).

Toripäivät vaihtelevat lahden eri kylissä. Näistä saat listauksen paikallisesta turistitoimistosta, jotta voit valita minne menet aamulla toriostoksille.

Cap Ferret, hiekkarantaa silmänkantamattomaan

Cap Ferret’n kärki on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Yhteensä matkaa kärkeen Arcachonin lahden pohjukasta on 25 km, johon sisältyy 9 erilaista rantakylää ja 11 kylää kaiken kaikkiaan. Kerrotaan että tämä on yksi ranskan kalleimmista asuinalueista ja se on helppo uskoa. Puutarhat ovat isoja. Talot ovat kauniita. Selkeästi kaikesta pidetään huolta. Keväisenä päivänä paikalla on vain pihoja hoitavat puutarhurit.

Atlantin kohina kuuluu täällä jo kauas. Toinen puoli niemestä on Atlantille päin ja koko matka on puhdasta sileätä hiekkarantaa. Mennäksesi hiekkarannalle joudut kävelemään; voit valita mukavamman reitin vähän metsäisellä tiellä tai rantahiekkaa pitkin. Huomioi kuitenkin kyltit varoituksista, sillä osalla alueista ei saa kävellä.

Osterisatamat ja osteri maistelu pisteet ovat puolestaan lahden puolella ja kätevimmin niihin pääset Arcachon puolelta veneellä.

Niemikkeellä on myös 53 m korkea vuonna 1943 rakennettu Cap Ferret’n majakka, jossa saa vierailla. Käydäkseen majakan huipulla tulee nousta 258 askelmaa huipulle, mutta 360 asteen näkymä palkitsee.

Nautinnollista ja helppoa tasamaan pyöräilyä

Mukava tapa paikalliseen liikkumiseen on polkupyörä. Polkupyörävuokraamoja on runsaasti ja pyörän voi ottaa viikoksi, päiväksi tai vaikka puoleksi päiväksi.

Pyöräkarttoja saa paikan päältä hyvin ja niissä on selkeät merkinnät. Ajotien vierellä kulkee erikseen hyvät pyörätiet, joille on myös omat liikennemerkit.

Maasto on tasaista ja turvallista ajaa. Kesälomailijan kannattaakin miettiä liikkuuko autolla vai käyttääkö julkista liikennettä tullakseen lahdelle ja muuhun liikkumiseen sitten paikallisliikennettä ja polkupyörää. Bussipalvelut ovat paikalla säännölliset ja hyvät. Monessa kohtaa pyöräteissä on käytetty vanhoja ratapohjia pyöräteiden tekemiseksi näin ne ovat laadukkaita ja tasaisia, tämä on  todellista vihreää Ranskaa.

Osterit tutkimuskohteena

Arcachon on todellinen osterikeskus , sillä joka puolella lahden rantaviivaa on pieniä ostereiden maistelupisteitä, ravintoloita ja kohteita, joissa voi tutustua ostereihin tarkemmin.

Osterien syömistä varten suositellaan että kuukaudessa on r-kirjain (kuten mars, avril…), näin ollen ostereiden syöntiä kannattaa kuumalla kelillä välttää eli touko-, kesä-, heinä- ja elokuussa.

Gujan Mestrasissa on osterimuseo Maison des Huîtres, jonka kautta myös aukeaa osterien viljelystä paljon. Maistelupaikkoja rannalla löydät nimellä "cabanes ostréicoles" tai "port ostréicoles". Vierailla samalla upeassa satamassa paikan päällä, Larros on yksi alueen kauneimmista satamista.

Hyviä ravintoloita löytää helposti, keskittyminen kalaruokiin varmasti kannattaa.

MATKA VIINITILOILLE JA ARCACHONIIN

Kanoottiretkelle Leyre-joelle

Leyre-joki alkaa deltamuodostelman kulmasta. Joella on mahdollista lähteä perheen kanssa tai vaikka aikuistenkin kesken kanoottiretkelle.

Kajakkeja ja kanootteja on helppo vuokrata ja retkipäivien kesto voi olla päivästä vaikka vain tuntiin. Matkalla voi käydä maistelemassa ostereita halutessaan. Tämä on kuin retki pikku Amazonilla kaiken vehreyden keskellä.

Arcachon golfareille

Lahdella on yhteensä 5 golfkenttää. Kenttiä ovat Cap Golf, Gofl International d’Arcachon , Blue Green Golf Course, Golf du Cap Ferret ja Golf des Aiguilles vertes. Näiden kenttien lisäksi on lähellä muita Nouvelle Aquitainen kenttiä, kuten Lacanau ja Biscarosse.

Teksti Henni Lieto, matkan päältä Arcachonissa maaliskuussa 2022

Arkistot

cross