09 455 11 21 / 050 531 6341
matkat@pamplemousse.fi
Ranskan lippu valikossa
Ranskan matkat
Italian lippu valikossa
Italian matkat
Suomen lippu valikossa
SHOP

Lyon, loistava kaupunkikohde

Lyon on ihana kaupunki ja siellä on todella hyvää ruokaa. Lyon on Rhône-Alpes’n alueen pääkaupunki ja Ranskan kolmanneksi suurin kaupunki väkiluvultaan mitattuna Pariisiin ja Marseillen jälkeen. Lyon on hyvin kävijäystävällinen paikka ja erittäin siisti ranskalainen kaupunki. Julkinen liikenne (bussit, raitiovaunut, metrot) on myös poikkeuksellisen hyvin hoidettu. Lyon tunnetaan porvarillisena ja hyvinvoivana kaupunkina Ranskassa. Lentoyhteyksien lisäksi Lyon on mukava kohde junamatkailuun TGV-verkoston ansiosta.

LYON KAUPUNKIMATKA

Nähtävyyksiä Lyonissa

Renessanssityylinen vanhakaupunki Vieux Lyon on Unescon maailmanperintökohde. Vanhin osa kaupunkia tunnetaan nimellä Fourvière. Sen raunioille ja näköalapaikalle pääsee kävellen tai köysiradalla. Tämä on yksi myös hienoimmista paikoista nähdä Lyon Fourvièren Eiffel-tornin pienoismallin vierestä – siis ylhäältä alas.

Vanhakaupunki, Vieux Lyon, sijaitsee Fourvièren alapuolella Saône-joen vasemmalla rannalla. Täällä on pieniä kujia, ihania tuoksuja, kutsuvia pöytiä, käytännössä siis ravintola yksi toisensa jälkeen. Kauniit kadut ovat kuin suoraan maalauksista – tai historiankirjoista. Lyonista on lähtöisin myös periranskalainen nukketeatteri Guignol, joka on hauskaa viihdettä myös aikuisille ja näytöksiä on edelleen tällä vanhankaupungin puolella.

Les Traboules – Lyonin vanhassa osassa kulkee talojen, katujen, palatsien alla valtava salakäytävien verkko, Les Traboules, joista aukeaa aivan uusi maailma. Niitä on yhteensä jopa 500.  Näistä salakäytävistä osa on luultavimmin jo 300-luvulta, mutta suurin osa on rakennettu 1400-luvulla. Käytävien tehtävänä on toimia oikopolkuina, koska valtaosa kaupungin teistä on aina kulkenut itä-länsi -suunnassa. Salakäytävät ovat päivisin kaikille avoinna, ne ovat osa normaalia kaupunkielämää. Niiden portit tulee kuitenkin huomata ja sen jälkeen vierailijalla aukeaakin uusi upea maailma sisäpihoilta ja kaduilta.

Uusi keskusta – Saône- ja Rhône –jokien väliseltä niin kutsutulta Presqu’Ilen alueelta alkaa Lyonin uusi keskusta. Täällä on paljon kauppoja, toreja ja ravintoloita. Hyviä ostoskatuja ovat Bellecours’n aukiolta alkava Rue du Président Edouard herriot, Place des Jacobins, Rue de la République ja kaikki viereiset pienemmät kadut. Lyonin kaupungissa on upeata katutaidetta. Kiinnitä huomiota hienosti maalattuihin muraaleihin.

Kulinaristin kaupunki

Hyvän ruoan kaupungiksi lienee syynä Paul Bocuse mutta moni muukin.  Lyonin seutu on hiukan raskaan, mutta maukkaan ruoan alue. Makkaroita ja leikkeleitä riittää. Silkkiteollisuus toi mukanaan Lyoniin jo 1500-luvulla eksoottisia mausteita ja uusia ruoanvalmistusmenetelmiä. Lyonin sijainti on ihanteellinen, koska lähistöllä on niin Bressen kanat, charolais-härät, jokien upeat kalat, lähimetsien riista ja sienet. Lyonin ja Beaujolais’n vuoristoseuduilta tulevat maukkaat juustot, unohtamatta Alppien suurta valikoimaa.

Viinit – Lyon on myös tunnettu Beaujolaista ja Pohjois-Rhonesta tulevista arvostetuista viineistä, kuten Côte-Rotie ja Hermitage. Viinit ovat kuin osa Lyonia, täällä on viinikellareita ja ravintoloita jossa keräilijä tai nautiskelija saa varmasti haluamansa. Matkaan on helppo yhdistää retki viinialueelle kuitenkin niin että majoitut koko ajan Lyonissa.

Paul Bocuse – Keittiömestarin nimeä kantaa Lyonissa monta ravintolaa sekä upea kauppahalli Les Halles de Lyon. Joka toinen vuosi tammikuussa Lyonissa järjestetään arvostettu kansainvälinen kokkikilpailu Bocuse d’Or.

Bouchon Lyonnais on erinteinen lyonilainen ravintola. Kaupungissa on parisenkymmentä tämän leiman saanutta ravintolaa. Tarjolla on varmasti autenttista tunnelmaa ja perinteisiä lyonilaisia makuja! Nämä ovat perinneravintoloita.

Jalkapallo – Lyon on jalkapallokaupunki. Täällä saat heti ystäväviä, kun osaat jalkapallon termit ja tilastot. Lyonin jalkapallojoukkue Olympique Lyonnais on voittanut Ranskan pääsarjan Ligue 1:n mestaruuden kerta toisensa jälkeen. Heidän kotinsa on Lyonissa sijaitseva Gerland stadion. Lyon on muutenkin uheilullinen, esimerkiksi laskettelukeskuksiin on lyhyt ajomatka.

Lyonin perinteinen teollisuus perustui silkkiin. Aiheesta on tehty hieno muraali, Fresque des Canuts. Vuonna 1830 jopa joka kolmas lyonilainen työskenteli silkkitehtaassa ja lähellä muraalia sijaitseekin silkkityöläisten museo. Toinen kuuluisa fresko on Fresque Lyonnais, jonka seinässä on niin Paul Bocuse, Lumièren veljekset kuin kirjailija Antoine Saint-Exupéry.

Lyonin kansallisooppera – Yksi kaupunkilaisten ylpeyksistä. Ooppera ja tanssin talo ovat ohjelmistoltaan erittäin nuorekkaita ja vireitä. Oopperan kulisseihin pääsee myös vierailemaan etukäteen varatulla opastuksella. Lyonin tanssintalo – La Maison de la danse on uudehko teatteri, joka on erikoistunut nykytanssiin.

Kulttuurinälkäisen kannattaa suunnata käyntinsä Lyoniin kesäkuussa, jolloin vuosittain pidetään Les Nuits de Fourvière -kesäfestivaalit. Viinienystävän mainiota aikaa on Beaujolais Nouveaun lanseeraus marraskuun kolmantena torstaina. Joulukuussa on puolestaan Fête de Lumières, valon juhla, joka laittaa koko kaupungin loistamaan. Tai perehtyä nukketeatteri Guignoliin.

Taidemuseo Beaux ArtsLyonin taidemuseossa on esillä on merkittävä kokoelma eurooppalaisen taiteen mestariteoksia muun muassa Rubensilta, Rembrantilta ja Gauguinilta. Museorakennus toimi alun perin luostarina 1600-luvulta eteenpäin.

Institut Lumière – Lumièren veljekset kehittivät vuonna 1895 laitteen, kinematografin, joka oli samalla elokuvakamera, kehityslaite ja elokuvaprojektori. Museossa on esillä myös Tomas Edisonin kinetoskooppi vuodelta 1888. Ensimmäinen kinematografilla kuvattu elokuva oli 45 sekunnin mittainen La Sortie des usines Lumière (Työläiset lähtevät Lumièren tehtaasta), joka kuvattiin maaliskuussa 1895. Tehdas oli veljesten isän tehdas, jossa valmistettiin kemikaaleja ja valokuvauslevyjä. Rakennuksessa on nykyisin elokuvateatteri.

Lyonista on kotoisin myös Pikku prinssin kirjoittaja Antoine de Saint-Exupéry.

Musée des Confluences – Uusin Lyonin museoista. Museon aihepiirejä ovat luonnonhistoria, antropologia sekä Lyonin alueen yhteiskunta ja kulttuurit. Historiasta kiinnostuneille suosittelemme ehdottomasti myös vastarintaliikkeen museota. Roomalainen amfiteatteri Lugundum sopii myös historiasta kiinnostuneille.

KATSO KOKONAISUUTTA LYON KAUPUNKIMATKA

Arkistot

cross