09 455 11 21 / 050 531 6341
matkat@pamplemousse.fi
Ranskan lippu valikossa
Ranskan matkat
Italian lippu valikossa
Italian matkat
Suomen lippu valikossa
SHOP

Voittaako Ranska? Le Match alkamassa.

Ranska ja Kroatia. Tämä jalkapallofinaali ei ole vain ottelu monien muiden matsien joukossa. Parhaimmillaan se on klassikko, joka iskostuu episodiseen muistiimme tapahtumana, jota voimme myöhemmin kollektiivisesti muistella tyyliin missä olit ja mitä teit silloin, kun Ranska ja Kroatia kohtasivat vuoden 2018 MM-finaalissa. Kesän MM-turnaus muistetaan joka tapauksessa jo nyt lukuisista yllätyksistään, joihin ovat kuuluneet muun muassa kestosuosikkien Saksan ja Brasilian putoaminen jo varhaisessa vaiheessa sekä yllättäjien eteneminen pitkälle.

Turnaus muistetaan myös pelaajien kieriskelyistä sekä siitä, että turnaus on ensimmäinen, jossa on käytetty videoita tuomioiden tarkistamiseksi.

Finaalissa vastakkain ovat nopeilla vastahyökkäyksillään turnauksessa ihastuttanut Les Bleus eli Ranska ja ottelusta toiseen vahvasti mutta tavallaan kaiken aikaa selkä seinää vasten edennyt Kroatia. Historian valossa Ranskalla on etulyöntiasema, sillä se juhli toistaiseksi ainoaa maailman-mestaruuttaan kesällä 1998 kotiturnauksessaan.

Maailmanmestarijoukkueesta muistetaan Ranskan nykyinen päävalmentaja Didier Deschamps, joka nousee finaaliottelussa Franz Beckenbauerin, Mario Zagallon ja Rudi Völlerin joukkoon, joka on ollut mukana kahdessa MM-finaalissa pelaajana tai valmentajana. Ranska eteni myös vuoden 2006 turnauksessa finaaliin, joka muistetaan erityisesti suuren mestarin Zinedine Zidanen 110:nnen minuutin punaisesta hetkestä hänen puskettuaan Italian Marco Materazzia jatkoajalla rintaan. Sunnuntain otteluun tuo ylimääräistä sähköä se, ettei Kroatia, sen paremmin kuin mikään muukaan entisen Jugoslavian alueen maista, ole juhlinut maailmanmestaruutta. Nälkää joukkueella siis riittää.

Historia on kuitenkin historiaa, ja nyt on aika nostaa esille yksi tekijä, jonka onnistumiseen nähdäkseni pitkälle kulminoituu Ranskan eteneminen finaaliotteluun ja mahdollisesti aina maailmanmestaruuteen saakka.

AVAIMENA MAAILMAN PARAS PUOLUSTAVA KESKIKENTTÄPELAAJA

Ranskan peli on läpi turnauksen ollut vahvaa, ja joukkue on ottelusta toiseen edennyt kuin höyryjuna. Hyökkääjistä maalijuhlia viettäneelle 19-vuotiaalle Kylian Mbappelle on povattu valovoimaista tulevaisuutta, ja onhan hän ollut turnauksessa häikäisevä viimeistelijä.

Nostan silti keskeiseksi menestystekijäksi Ranskan 4-2-3-1-ryhmityksestä pikakiituri Mbappen takana ja taiturimaisen Paul Pogban rinnalla pelaavan helmen, jonka oikea-aikaisiin katkoihin tiivistyy moni Ranskan nopeista vastahyökkäyksistä.

Lapsenkasvoinen N’Golo Kanté on mielestäni maailman paras vastustajan hyökkäyksien katkoja, joka tuntuu ehättävän keskikentällä kaikkialle sinne, missä katko ja nopean hyökkäyksen käynnistäminen on mahdollinen. Samaa työtä hän teki piskuisessa Leicesterissä kaudella 2015-16, kun joukkue järjesti urheilumaailman kenties kaikkien aikojen häikäisevimmän sensaation voittamalla Englannin Valioliigan.

Olen itse aikeissa seurata erityisellä mielenkiinnolla sunnuntain ottelua, jossa seuraan nimenomaan N’Golo Kantén peliä kenties maailman parasta hyökkäävää keskikenttää vastaan. Kroatia marssittaa kentälle tutusti joukkueen, jonka dynamoina toimivat Real Madridin Luka Modric ja Barcelonan Ivan Rakitic. Kiinnostavaa on myös nähdä, miten turnauksessa peräti kolme pudotuspeliottelun jatkoaikaa urakoinut Kroatia jaksaa nuorta ja tuoreempana otteluun lähtevää Ranskaa vastaan. Erityisesti, jos Ranska onnistuu hyökkäysten katkoissaan ja juoksuttamaan kroaatteja nopeilla vastahyökkäyksillä hyökkäyspäästä puolustukseen. Tässä nimenomaan N’Golo Kantén onnistuminen on avainasemassa.

Toivotan jokaiselle jännittävää ja tapahtumarikasta finaalia. Toivotaan, että ottelusta tulee klassikko, joka muistetaan ikuisesti iloisesta, reilusta ja raikkaasta futiksesta.

**

Kirjoittajamme Ville Kilpiä on pitkän linjan futisromantikko, jonka elämä rytmittyy jalkapallon MM-kisojen ajan pelien ajankohtien kautta - ja joka uneksii kauniista yksilösuorituksista ja sensaatiomaisista taktisista oivalluksista. Ville on myös aiemmin kirjoittanut päivän aiheista Pamplemoussen blogiin.

Tutustu Villeen:  http://www.villekilpia.com

Arkistot

cross