09 455 11 21 / 050 531 6341
matkat@pamplemousse.fi
Ranskan lippu valikossa
Ranskan matkat
Italian lippu valikossa
Italian matkat
Suomen lippu valikossa
SHOP

Kävisikö yksi grand cru?

Kun ensin oppii Alsacen rypäletyypit  ja niiden eroavaisuudet, niin sen jälkeen voi nousta seuraavalle tasolle ja lähteä tutkimaan millainen on Terroir.

Alsacen viinikouluttaja Thierry Fritsch valotti alan ammattilaisille maaperän merkitystä viinin lopputuloksessa Helsingin vierailunsa yhteydessä. Maantieteelliset ja ilmastolliset erityispiirteet sekä tuotantovaatimuksien erityisehdot tekevät näistä viineistä erityislaatuisia, mielenkiintoisia ja myös laadukkaasti vanhenevia.

Alsacen laatulokitukset ovat AOC Alsace, AOC Alsace Grand Cru ja tietenkin AOC Crémant d’Alsace. AOC Grand Cru nimikettä saa  käyttää 51 alueella (lieu dit) Alsacessa. Tätä on pidetty voimassa vuodesta 1975 ja uusittu viimeisin versio on vuodelta 2011.

Thierry Fritsch halusikin erityisesti tuoda esiin maapohjan merkityksen Grand Cru viineissä. Alueella on käytännössä 7 eri maatyyppiä, jotka Thierry kertoo jakaantuvan alla olevan kaavion mukaan.  Käytännössä tämä siis muuttaa saman rypäleen lopputulosta. On tietty viininviljelilläkin tähän oma osaamisensa lisättävänä. Mutta käytännössä voisi siis matemaattisesti kertoa Alsacen rypäletyypit eri maapohjatyypeillä ja nostaa se potenssiin viljelijän ominaisuuksilla -  sekä tietenkin  perheeltä perityillä salaisuuksilla. Näin olemmekin jo lähellä sitä, kuinka monta eri tyyppistä viiniä voi olla valittavana. Vieläpä pakkaan voidaan lisätä vuoden sääolosuhteet ja tietenkin poiminta-aika.

Alsacen maaperätyypit

Mitä muuta? Alsacessa tammitynnyreitä ei kovinkaan näe, täällä viini ikääntyy pullossa. Vuodesta 1959 lähtin on alsacelaisen viinin pullon malli ollut käytännössä sama hiukan huilumainen ohutkaulainen pullo. Mistä lienee tuo malli tullut, Thierry veikkailee että se on saanut innostuksensa siitä, että se on alkujaan kuvastanut sekä viinien kepeyttä että Reinin kapeutta. Enpäs ollutkaan aiemmin huomannutkaan että pullot Alsacessa ovat tasapohjaisia.

grand cru viini

alsace tasting

Alsace on valkoisten viinien aluetta, tuotannosta 90% on valkoista. Ilmasto Alsacessa on suosiollinen viininviljelyyn, sillä Vogeesit suojaavat laaksoa ja käytännössä palstat ovat etelä- tai kaakkoisrinteillä, siis aurinkoa.

Mutta mitä Thierry vinkkasi nyt tämän illan ruokaan viiniä valitsevalle? Ainakin sen, että nyt hyvässä juontikunnossa ovat vuosikerrat 2008 ja 2009. Niihin voisi vaikka keskittyä.

Alsacessa matkustavalle on Alsacen viinitie elämyksiä täynnä. 170 km mittainen tie Kuttolsheimista Thanniin ei ole suora väylä vaan enemmänkin kuin aloittelevan golfarin elämä; risteilyä vasemmalle ja oikealle mielitiettyjen perässä ja onnenpoikasia etsimässä.  Jos haluat tutustua tarkemmin Alsacen Grand Cru luokituksen 51 maaperäalueen hienompiin sävyihin voit ladata tiedot tästä GRAND CRUS ALSACE -VIINIT . Jos mielesi tekee puolestaan lähteä matkalle Alsaceen ja ottaa rennosti, tutustua viineihin, maaperiin ja paikalliseen elämään niin ole yhteydessä Pamplemousseen.

Arkistot

cross