09 455 11 21 / 050 531 6341
matkat@pamplemousse.fi
Ranskan lippu valikossa
Ranskan matkat
Italian lippu valikossa
Italian matkat
Suomen lippu valikossa
SHOP

Kaksi ranskalaista trendiä nyt

Bistronomique

Restaurant, taverne, brasserie, bistro, bouchon ja mitä niitä nyt on…. Mutta nyt on jo toista vuotta ollut esillä termi bistronomique. Tietenkin gastronomique ja bistro yhdessä. Vähän kuin brunch aikoinaan. Breakfast ja lunch.

Bistro on perinteitä ja yleensä siis hyvinkin perinteisiä ruokalajeja. Oikeastaan yhteisnimitys bistro + gastronomique on ollut esillä jo vuosikymmeniä, mutta tällä hetkellä ranskalaiset ovat mieltyneet sen käyttöön.

Syitä ei ole vaikea arvata. Kallis gastronominen ravintola saa rentoutta bistrosta. Bistro saa mielikuvan nostoa gastronomisesta. Tämä lienee win-win -tilannetta.

Raaka-aineiden hintojen nousun myötä Ranskassa on tämä kätevä termi. Siinä on lupaus rentoudesta ja mausta. Ravintoloitsijalle se antaa vapautta jäykkyydestä ja tärkätyistä liinoista. Restaurant bistronomique. Pikkuisen rennompi.

Bistronomisissa paikoissa lista on yleensä melko rajattu ja viinivalikoima ruokiin sovitettu. Tyyliltään paikat hakevat rentoutta, vintagea, designea ja ruokalistan kirjoittamista kalkkitaululle käsin. Perinneruoalle annetaan myös uusia sävyjä ja syömässä ollaan vähän kuin kavereiden kesken.

Ravintolan omistaja saattaa illan päätteeksi tulla myös lasilliselle kanssasi. Ei kannata säikähtää

Comme à la maison

Koronan jälkeinen hokema hotellien vetäjiltä on melkein kuin yhdestä suusta lähes kaikilla: Meillä vieras ei ole vain vieras vaan ystävä, joka voi tuntea olevansa kotona. Olet siis kuin kotonasi. Rennosti. Tarjolla on lämmin ja vastaanottavainen tunnelma.

Mitä pienempi hotelli sitä enemmän kerrotaan että nyt tullaan kotiin. Liinavaatteet ovat laadukkaita eikä vastaanotto ei ole näkyvästi esillä. Hyväntuulisia työntekijöitä. Huh huh, ei kai vaan ranskalainen ryhdy nyt sinuttelemaan!

Kodinomaisia hotelleja yhdistää niiden koko, yleensä enintään 20 huonetta. Sillä harvassa kodissa on 500 huonetta. Perille saapuessa vastaanotto on henkilökohtaisempi pienhotellissa ja majoittajan jokainen huone on yleensä eri tavalla sisustettu ja niillä on esimerkiksi isovanhempien ja perheenjäsenien mukaan nimettyjä.

Kodinomaisissa hotelleissa panostetaan hyviin sänkyyn ja liinavaatteisiin ja kauniisiin ehkä jopa henkilökohtaisiin esineisiin. Tai sitten ne on noudettu brocantereista mutta kaikelle on löydetty tarinaa. Näihin paikkoihin sopivat termit “chaleureux” ja “convivial”. Viihtyvyyttä kuin perheen kesken. 

Arkistot

cross