09 455 11 21 / 050 531 6341
matkat@pamplemousse.fi
Ranskan lippu valikossa
Ranskan matkat
Italian lippu valikossa
Italian matkat
Suomen lippu valikossa
SHOP

Hiihtomatkalle Ranskan Alpeille

Ranskan Alpeille Savoien ja Haute-Savoien alueelle lennät kätevästi Geneven lentokentän kautta. Eteläisille Alpeille puolestaan voit mukavasti yhdistää Nizzan lennot. Rhone-Alpesin alueelle, esimerkiksi Deux Alpesiin kannattaa miettiä jo vaihdollista lentoa Grenobleen. Pyreneille voit lentää myös Barcelonan kautta.

Upeat hiihtoalueet Ranskassa. Top kymmenen hiihtokeskusta ja muutama siihen päälle.

Meribel ja Meribel Mottaret
Courchevel
Les Menuires, Brides les Bains, La Tania
Val Thorens
Chamonix, Argentière ja Les Houches
Val d’Isère
Tignes
Megeve
Les Carroz
Flaine
Samoens
Les 2 Alpes
Alpe d’Huez
Plagne
Les Arcs
Pralognan la Vanoise
Praz sur Arly
Font Romeau (pyreneillä)
Orcière (eteläiset alpit)
Saint Lary (pyreneet)
Montgenèvre (eteläiset alpit)
Isola 2000 ja Auron (eteläiset alpit)
Pra Loup (eteläiset alpit)

HIIHTOMATKOJA RANSKAN ALPPIKOHTEISIIN

Kuljetukset alppikohteisiin

Lähtijöiden määrästä riippuen on kuljetus yksityisellä minivanilla, pikkubussilla tai linja-autolla. Toinen vaihtoehto on vuokrata auto. Myös bussien reittiliikennettä on saatavilla, mutta usein on haastavaa yhdistetää vuorolinjat lentojen saapumisaikoihin. Siksi mekin tilaamme oman kyydin hiihtokeskuksia varten. Moniin keskuksiin on useamman tunnin matka. Jos siis etsit helppoa lähellä lentokenttää olevaa hiihtokohdetta valitse Samoens, Flaine tai Megeve. Ja tietenkin Chamonix.

Miten asua hiihtokeskuksessa

– Valitse hiukan isompi kuin se halvin vaihtoehto
– Kiinnitä huomiota asuntojen puhtauteen ja todelliseen petimäärään
– Huomioi kylän idyllisyys ja tarjonta muissa aktiviteeteissä kuin hiihdossa
– Vaikka Ranskassa erityisen paljon asuntotarjontaa ja mukavien hotellien määrä kasvanut

Lisäksi on saatavilla isoja alppichaleita. Niiden hinnat ovat korkeita aina ajanjaksoon katsomatta. Mieti myös mikä on sinulle paras aika lähteä. Säästät pitkän pennin ja vähän hermojakin jos et matkusta hiihtolomien aikaan.

Chamonix, hiihtokaupunki Mont Blancin kupeessa

Chamonix on hiihtokohteena poikkeuksellinen siinä, että kaikki rinteet eivät ole toisiinsa yhteydessä. Ensimmäisen päivän suositus hiihtokohteeksi on laakson perällä oleva Vallorcine Le Tour –alue, siellä ei ole jäätikköä ja sopii hyvin mukavaksi ensimmäisen päiväksi. Vallorcinen vaaleanpunainen asemaravintola onkin oma nähtävyytensä itsessään.

Kuuluisimmat rinteet sijaitsevat noin 6 km päässä Chamonix’n keskustasta Argentieren pienessä kylässä Grands Montets -rinnealueella.

Vallée Blanche on puolestaan retki joka tulee tehdä vuoristo-oppaan kanssa. Oppaiden toimisto (Bureau de Guides) on kirkon vieressä. Varaus retkelle tulee tehdä viimeistään edellisenä päivänä, mielellään pari päivää ennen. Hiihtoretki itsessään ei ole vaativa ja kestää vajaan hiihtopäivän, mutta opasta tarvitaan ohjaamaan jäätiköllä.

Neljä supersuosikkia Courchevel, Meribel, Val Thorens ja Les Menuires

Yhteisesti nämä alueet kulkevat nimellä Trois Vallées, kolme laaksoa. Keskeisimmällä paikalla on Meribel, joka sen vuoksi on monelle mieluinen. Uusien hissilinkkien myötä kuitenkin Val Thorens ja Les Menuires on vahvasti ottamassa suosikin paikkaa myös. Erityisesti myös sen vuoksi, että näihin on rakennettu uutta laadukasta majoitustilaa.

Hiihdollisesti helpoin on Courchevel. Samalla se on ehkä myös kaunein maisemiltaan. Siellä on myös paras tarjonta laaturavintoloista Ranskan Alpeilla. Kaikenkaikkiaan niin laaja alue, että kannattaa päivisin katsella kelloa, jotta ei jää väärälle puolelle vuorta, vaan ehtii takaisin kotikylään ennen hissien sulkeutumista.

Eniten on kehittynyt viime vuosina Val Thorens. Alkujaan se oli nuorisolle suunnattu korkean paikan melko edullinen hiihtokeskus, nykyään siellä on valittavana useampi laatuhotelli ja tasokas ravintola hulppean hiihdon lisäksi.

LASKETTELUMATKAT RANSKAAN

Paradiski Plagne sopii kaikentasoisille hiihtäjille

La Plagne kuuluu Paradiski-alueeseen, joka on yksi maailman suurimmistä hiihtokeskuksista. Tarjolla on 425 km hoidettuja rinteitä, kaksi yli 3200 metriin kohoavaa huippua, parhaimmillaan 2100 metrin korkeusero rinteissä. Upeat huiput yli 3000 metrissä.

Tämä on todellista ski in – ski out -elämään, eli suksijan todellinen paratiisi. Lunta riittää hyvin keväälle ja kausi alkaa jo joulukuun puolella.

Les Arcs näyttää futuristiselta rakennelmalta rinteessä

Kuuluu samaan laajaan hiihtoalueeseen kuin La Plagne, Montchavin, Les Coches, yhteensä kyliä täällä on 20. Kaikkialle pääset suksilla. Muutama vuosi sitten rakennettu Vanoise Express -kabiini yhdistää Les Arcsin ja La Plagnen hiihtoalueet uudella tehokkaalla tavalla. Tästä yli 200 paikan kabiinista on upeat näkymät suoraan Mont Blancille. Hiihtoalueella on kaksi yli 3000 m huippua, mutta yhtälailla kaunista metsämaisemaa ja idyllisiä perinnekyliä.

Aikoinaan kuuluisaksi paikka tuli nopeuslaskusta. Ollut myös monessa elokuvassa mukana sen rakentamisen futuristisen tyylin takia.

Portes du Soleil hiihtoalue Les Gets ja La Morzine

Les Gets (1172 m) sijoittuu Portes de Soleil’n alueelle Morzinen yläpuolelle. Iso hiihtoalue, uudet asunnot ja lyhyt matka Geneven lentokentältä.

Portes du Soleil on Ranskan suurimpia hiihtoalueita, joka jatkuu Ranskasta myös Sveitsin puolelle. Alueella on yhteensä  650 km rinteitä, 12 ranskalaista ja sveitsiläistä alppikylää, kuten Avoriaz, Morzine, Les Gets ja Champéry. 22 vihreää, 105 sinistä, 112 punaista ja 37 mustaa rinnettä ja monta snowparkkia lumilautailijoille.

Les Gets on perheystävällinen lomapaikka, ja osittain kokonaan autoton. Rakennukset ovat perinteisiä chalet-tyyppisiä majoituksia ja tunnelma on rento. Lapsiperheet on huomioitu palvelujen ja aktiviteettien suunnittelussa, mutta kylästä löytyy myös ruoka- ja juomapaikkoja after-skin viettämiseen. Les Gets’ta pääset hiihtämään suoraan ylärinteille Chavanne Express -kabiinilla.

La Clusaz paikallisten  suosikki

Tähän hiihtokeskukseen on lyhyt matka Alppien kauneimmasta kaupungista, Annecysta. Siksi se onkin paikallisten suosikki viikonloppuisin. Se sopii kaiken tasoisille hiihtäjille ja itse kylä on perinteisen alppikylä, josta isot plussat.

La Clusaz on sopiva myös lyhyelle laskettelumatkalle Alpeille. Siirtymä Genevestä on nopea ja pääset alppikohteiden tunnelmaan välittömästi. Tätä paikkaa ei myöskään ole ulkomaalaiset turistit ryöstäneet itselleet (lue brittihiihtäjät tai ruotsalaisryhmät) vaan vietät lomaa ranskalaisessa ilmapiirissä.

Saisies sopii myös maastohiihtäjälle

Saisies on mukava kohde sekä lautailijalle, laskettelijalle että maastohiihtäjälle. Se on kohtuullisen lähellä Geneven lentokenttää ja siksi sopiva myös lyhyelle alppimatkalla. Täällä  elää vielä vanhan ajan tunnelma ja kohde on erityisesti paikallisten suosiossa. Sopii maltillisille hiihtäjille. Saisies on myös yksi Ranskan olympiakylistä, siellä on ollut maastohiihdon lajikeskus.

Espace Diamant hiihtoalueella on 87 hissiä ja 185 km rinteitä, 330 lumitykkiä, 148 rinnettä (31 vihreätä, 59 sinistä, 47 punaista ja 11 mustaa. Alueella 4 boardercrossia ja 3 snowparkkia.

Hiihtoalueeseen kuuluvat kylät Les Saisies, Crest Volant, Notre Dame de Bellecombe, Flumet ja Praz sur Arly. Alueen hissikapasiteettia on kasvatettu viime vuosina, ja siksi sen helpohkot rinteet sopivat hyvin nautinnollista laskettelua hakeville.

Serre Chevalier lähellä Italian rajaa

Ranskalainen hiihtokohde lähellä Italian rajaa. Lentokenttänä voit tänne lähtiessäsi käyttää Lyonia, Grenoblea tai vaikka Torinoa Italian puolella.

Serre Chevalier on kohde, jossa hiihdät pohjoisrinteillä, joten hyvää lunta on usein tiedossa. Eteläisen sijaintinsa vuoksi kuitenkin aurinkokin paistaa jo talvella nautittavasti. Yhteensä, 250 km rinteitä ja 63 hissiä. Sopii hyvin eri tasoisille hiihtäjille. Alueella on useita pieniä kyliä, joista kokonaisuus koostuu. Nämä ovat Briancon, Chantemerle, Villeneuve-la-Salle ja Monêtier-les-Bains. Maastohiihtolatua on 35 km ja se kulkee kylästä toiseen.

Samoens  on lyhyen transfertin päässä kentältä

Hiihtoalue Grand Massif tarjoaa jokaiselle jotain helpoista sinisistä mustiin kumpareikkoihin, joten sikäli sitä voi suositella kelle tahansa. Samoensin, Morillonin ja Les Carroz'in rinteet ovat pääasiassa puurajan alapuolella ja myös tuulelta suojassa ja tykkilumella ylläpidetty. Yhdistyy hyvin myös Flaineen.

Maastohiihtalue Col de Joux Plane -alueella, ilmainen ski-bus vie alueelle keskustasta. Alue on laakson vastakkaisella puolella rinteisiin nähden 1500 metrin korkeudessa, maisemat ihan huikeat ja yhden latureitin päätepisteellä näköalapaikka suoraan Mont Blanc’ille. Latumäärä riittää hyvin harrastelijalle.

Ranskassa syöt hyvin myös hiihtokeskuksissa

Hyvään hiihtomatkaan kuuluu myös nautinnolliset ateriat. Olemmekin keränneet tietoa ravintolaista ja vinkkinä pitää sanoa, että laaturavintolat niin rinnelounasta kuin illallista varten kannattaa varata etukäteen.

Laaturavintoloita Kolmen laakson alueella on ehdottomasti  La Bouitte St Martin de Bellevillen kylässä. Paikalle pääset joko hiihtäen tai illalla taksillä Les Menuirestä  Courchevelin puolella mainitsemisen arvoisia on Le Chabichou, Le Genepi, Le coin Savoyard. Val d’Iseressä suosituksen arvoinen on  Le Brussels, jossa myös perinteisesti voi olla musiikkia. Rinteessä puolestaan Fornet’n kabiinin yläasemalla Le Signal. Täällä on usein myös huonolla kelillä paremmat hiihto-olosuhteet ja kaiken kruunaa hyvä lounas.

Alppien perinneruokaa saat kaikissa kylissä: raclette, juustofondue, tartiflette. Gastronomisen hyvän ruoan ystävien kannattaa miettiä vaihtoehdoksi myös Megeveä.

SKIMBAREISSUT RANSKAN ALPEILLE

Arkistot

cross