09 455 11 21 / 050 531 6341
matkat@pamplemousse.fi
Ranskan lippu valikossa
Ranskan matkat
Italian lippu valikossa
Italian matkat
Suomen lippu valikossa
SHOP

Hektinen Strasbourg ja hetkinen Elsassissa

Pamplemousse oli opintomatkalla Ranskan Elsassissa. Tässä muutamia nostoja matkalta ja pientä esimakua Suomi-Ranskan yhdistysten liiton jäsenmatkaan, joka suuntautuu Elsassiin syyskuussa 2015!

Mulhousen automuseo. 1950–70 -luvuilla tekstiilitehtailijoina vaikuttaneet veljekset Schlumpf keräilivät salassa vanhoja autoja ja tehtaiden ajauduttua ahdinkoon veljesten omaisuus myytiin. 1980 autot osti kansallinen automuseoyhdistys monien yhteistyökumppanien avustuksella, ja 1982 Mulhousen automuseo avattiin yleisölle. Esillä on yli 400 menopeliä, vanhimmat 1800-luvun puolelta. Mulhouse on kaupunkina teollisuuskaupunki, ja suurin vetovoimatekijä onkin juuri Cité de l’Automobile. Vaikka joka kaupungistahan Ranskasta löytyy upea kirkko, niin Mulhousestakin!

Illaksi Colmariin, jonka kauneus yllätti. Vanhaa keskustaa ei turhaan kutsuta pikku Venetsiaksi ja rakennuksista löytyy kauniita ja hauskojakin yksityiskohtia. Kuvat puhukoot puolestaan. Kaupungin kaduille on ihana eksyä... Colmarissa on myös paljon vaikuttavaa taidetta, esimerkiksi Musée Unterlinden, missä Schongauerin ja Grünewaldin teoksia.

Elsassissa ei voi välttyä viiniltä, ja alueen tuotannosta suurin osa on valkoviinejä. Niiden joukossa kymmeniä Grand Cru –viinejä. Viini+juustot –teemamaistelussa tuli todistettua, että Riesling valkosipulijuuston kanssa ja Gewuztraminer Blanc salé –juuston kanssa sopivat loistavasti yhteen!

 

Kulttuurielämyksiä kauniiden kaupunkien ja kylien lisäksi matkalla olivat Haut Koenigsburgin linna ja Mont Saint Odilen luostari. Molemmat kohteet sijaitsevat korkealla, ja bussissa menivätkin korvat hieman lukkoon alas tullessa. Näkymät Alsacen laaksoon ja viiniviljelmille ovat henkeäsalpaavat, varsinkin kun sää sattui olemaan kylmä ja tuulinen, kuitenkin aurinkoinen, niin kaste ja auringonsäteet tekivät maisemasta jopa satumaisen. Saint Odilen luostarissa oli messu meneillään, ja laulu kuului ulos saakka. Sitä kuunnellessa tuntui olevan toisessa ajassa ja paikassa.

Matkan lopuksi päivä Strasbourgissa. Kaupunki on mielenkiintoinen sekoitus vanhaa ja uutta, historiaa ja modernia aikaa, samalla ollaan Euroopan hektisessä ytimessä ja kuitenkin katukahvilassa istuessa on se hetki tärkeä. Matkustamisessa onkin se juttu, että aikataulutuksen vastapainoksi tarvitaan kellovapaata aikaa vain olla. Elsassissa se onnistui mainiosti.

Arkistot

cross